Najboljše je, da se sveže oprano perilo posuši zunaj na svežem zraku, vetru, na vrtu, na vrtljivem vrtnem sušilcu perila,…

Za marsikoga to ni izvedljivo, saj ima majhno hišo, večstanovanjsko hišo,… brez vrta, le ti so veseli, da perilo lahko sušijo v kurilnici, pralnici, kopalnici, garaži ali na balkonu.

Nekateri pa živijo v blokih, stolpnicah, v stanovanjih kjer pa so primorani perilo sušiti v svojih bivalnih prostorih. A pozor! Tu se skrivajo napake, ki se jim je treba izogniti, saj se z mokrim perilom v prostoru poveča vlaga in s tem nevarnost plesni v prostoru!

Košara polna mokrega perila vsebuje približno dva litra vode. Vsa ta vlaga se naloži v vaše stene in ustvari se idealno gojišče plesni. Povzročena škoda ne povzroči le problemov z najemodajalcem (če imate stanovanje v najemu), ampak tudi z visokimi stroški odstranitve. Še večji problem pa je: povzroči lahko tudi bolezen, še posebej, če imate alergijo, astmo, ali je vaš imunski sistem oslabljen.

Zaradi tega je še toliko bolj pomembno, da ustavimo nastanek plesni zaradi sušenja perila v zaprtih prostorih.

V tem članku vam bomo povedali nasvete in trike:

 • nastavite največjo hitrost centrifuge: da bo perilo v zaprtih prostorih posušeno s kar najmanj vlage, na pralnem stroju izberite program z največjo možno hitrostjo ožemanja (centrifugo). Optimalno je 1400 do 1600 vrtljajev na minuto. Vendar pred tem preverite ali so oblačila primerna za tako visoke cikle vrtenja in jih pred tem razvrstite …. srajce, hlače, občutljiv tekstil,….
 • izbira prave sobe: prostor s temperaturo okoli 20 stopinj je kot nalašč za sušenje perila v zaprtih prostorih. V neogrevanem prostoru ali hladni (kletni) sobi zrak težko absorbira vlago, tako, da v najslabšem primeru preide neposredno v steno. Za zadostno prezračevanje mora biti v prostoru na voljo tudi okno, lahko tudi več ali pa urejen prezračevalni sistem. Če temu ni tako, je treba poiskati alternativne rešitve: ventilator je lahko začasna rešitev ali pa razvlaževalnik zraka.
 • predno perilo obesite ga stresite: če perilo sušite v zaprtih prostorih boste hitro ugotovili, da oblačila postanejo precej trda. Na žalost je to neprijeten stranski učinek, ki ga ima obesitev perila v zaprtih prostorih. Vse skupaj pa lahko nekoliko preprečite tako ,da perilo močno stesete, stepete, ko ga vzamete iz košare za perilo, predno ga obesite na sušilec.
 • boljše ko je kroženje zraka, hitrejši je postopek sušenja: odprta okna omogočajo, da vlaga hitro uhaja in se ne zadržuje v prostoru. Zrak naj preprosto teče skozi prostor. To pomeni, da se lahko tudi vaše perilo v notranjosti optimalno posuši.
 • stojalo za sušenje perila naj bo pravilno postavljeno: za uspeh sušenja perila v stanovanju je odločilen tudi kraj kamor boste postavili sušilec perila. Če zrak zadene v velik kos perila, je upočasnjen in skoraj ne doseže perila (oblačil) za njim. Zato morate sušilec vedno postaviti tako, da je “glava” obrnjena proti odprtemu oknu, tako, da lahko pretok zraka neovirano potegne skozi črte.
 • poskrbite, da sušilec tudi v notranjosti ni postavljen neposredno na sončni svetlobi: zaradi vlažnosti oblačil UV sevanje deluje kot goreče steklo. To lahko privede do bledenja barve ali grdega obarvanja tkanine.

Še n hitro povzeti nasveti:

 • program pranja perila nastavite na najvišjo možno hitrost centrifuge
 • idealna temperatura za sušenje perila v zaprtih prostorih je 20 stopinj
 • predno obesite oblačila jih močno stresite
 • odprite okna in redno prezračujte prostor
 • usklajevanje ogrevanja in prezračevanja
 • sušilca za perilo ne postavljajte pred okno
 • izogibajte se neposredni sončni svetlobi

SEDAJ PA POČAKAJMO, DA SE PERILO ENOSTAVNO POSUŠI. PREIZKUSITE ZDAJ!