Jesen je pred vrati, slive so zrele, le zakaj ne bi naredili domače slivove marmelade?

Izkoščičenje sliv si olajšajmo z Leifheitovim SLIVOMATOM, izkoščičevalecem sliv in drugega sadja.

RECEPT ZA DOMAČO SLIVOVO MARMELADO

potrebujemo:

  • 3 kg izkoščičenih sliv
  • 1 kg sladkorja
  • sok ene limone
  • 0,5 dcl ruma
  • mleti cimet po okusu

Slive preberemo, operemo, osušimo in izkoščičimo. 

Izkoščičene slive stresemo v večji lonec, z debelim dnom in jih zmešamo s sladkorjem. Pristavimo na kuhalnik in med občasnim mešanjem kuhamo na srednji temperaturi približno 1 uro oziroma toliko časa, da se slive povsem zmehčajo in razpadejo. 

Medtem ko se slive kuhajo, kozarce za vlaganje in pokrovčke temeljito operemo in potisnemo v pečico, ki smo jo ogreli na 50 stopinj Celzija.

Lonec odstavimo in slive zmiksamo s paličnim mešalnikom. Če v marmeladi nočemo nobenih koščkov sadja, jih miksamo toliko časa, da dobimo povsem gladko zmes. Vmešamo limonin sok, cimet in rum ter vse skupaj med nenehnim mešanjem kuhamo na nizki temperaturi še pol ure. Stopnjo gostote preverimo tako, da damo malo marmelade na dobro ohlajen krožniček, malo počakamo, potem pa jo odrinemo s prstom. Če se naguba, je gotova. Če se ne naguba, pa marmelado kuhamo še nekaj minut.

Z vročo marmelado za prst pod robom napolnimo tople kozarce. Tesno jih zapremo, pokrijemo z odejo ter pustimo, da se marmelada počasi ohladi.